آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در یک نشست خبری در تاشکند، پایتخت ازبکستان، گفت طالبان به وعدههایشان به جامعه بینالمللی و مردم افغانستان عمل نکردهاند و برخلاف انتظار، در جهت مخالف حرکت میکنند.
در متن سخنرانی بلینکن که روز پنجشنبه ۱۱ اسفند (۲ مارس) در وبسایت وزارت امور خارجه آمریکا منتشر شد، آمده است که ایالات متحده مانند بسیاری از دولتهای جهان با طالبان ارتباط دارد، اما محدودیتهای وضع شده آنان علیه زنان، تعامل با این گروه را دشوار کرده است. او از محروم شدن زنان و دختران از تحصیل و اشتغال در افغانستان انتقاد کرد و خواستار لغو این فرمان شد.
بلینکن با اشاره به توقع جامعه جهانی از طالبان و پیششرطهایی که برای تعامل با رژیم این گروه در کابل مطرح است ، گفت: «آنچه از آن زمان تاکنون دیدهایم، حرکت طالبان در جهت مخالف است و اینکه به هیچیک از تعهداتشان عمل نمیکنند.»
بلینکن افزود که دولتها از سراسر جهان در قطعنامهای در شورای امنیت سازمان ملل، انتظارات خود را از طالبان ازجمله درباره حمایت از حقوق بشر، بهویژه حقوق زنان و دختران و تشکیل دولت فراگیر، بهصورت واضح بیان کردند. وزیر خارجه ایالات متحده در توضیح دولت فراگیر در افغانستان افزود: «دولتی متشکل از همه، نه فقط طالبان.»
بلنیکن تصریح کرد که طالبان باید آزادیهای سیاسی و اجتماعی را برای مردم افغانستان تامین کنند و همچنین مسیرهای رفتوآمد میان افغانستان و دیگر کشورها را به روی مردم باز نگهدارند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وزیر امور خارجه ایالات متحده همچنین افزود که طالبان باید به تعهداتش در مبارزه علیه تروریسم و افراطیگری که در افغانستان ریشه دوانده است پایبند بمانند.
وزیر امور خارجه آمریکا در حالی از طالبان خواست علیه تروریسم مبارزه کنند که این گروه همچنان در فهرست تروریستی بسیاری از دولتهای جهان ازجمله ایالات متحده آمریکا قرار دارد.
بلینکن همچنین از کمکهای بشردوستانه آمریکا به افغانستان زیر سلطه طالبان بهعنوان تلاشی برای جلوگیری از رنج مردم افغان یاد کرد و گفت محدودیتهایی که طالبان برای کار و فعالیت زنان وضع کرده، به روند کمکرسانی آسیب زده است.
بلیکن افزود: «ما بسیار سخت کار کردهایم تا مطمئن شویم که مواد غذایی، دارو و لوازم اولیه در دسترس آنها [مردم] قرار گرفته است. طالبان با ممنوع کردن مشارکت زنان در ارائه کمکهای بشردوستانه، این کار را دشوارتر کرده است.»
با این حال، بلینکن افزود که کشورهای منطقه بهویژه کشورهای اسلامی مانند ازبکستان که در همسایگی افغانستان قرار دارند میتوانند نقش سازنده و مهمی در کمک به مردم افغانستان داشته باشند.
تاکنون هیچ دولتی ازجمله دولتهای همسایه افغانستان که با طالبان روابط نزدیکی برقرار کردهاند، رژیم این گروه را بهعنوان حکومت رسمی افغانستان به رسمیت نشناختهاند.